Weekend już na horyzoncie zatem czas na nasz cotygodniowy przepis. Dziś do kulinarnych zmagań zachęca Joanna Twardowska – szefowa KGW Łętowice, która przygotowała przepis na pyszną zupę. To idealne wiosenne połączenie świeżego ogórka z koperkiem, w formie zupy-krem. Do tego chrupiące grzanki. Któż nie chciałby skosztować?
Składniki:
0,5 kg świeżych ogórków
1 duża cebula
60 g ryżu
1 litr bulionu
Serek topiony
Śmietana do smaku 1-2 łyżki
Sól, pieprz, papryka ostra
Koperek 1 pęczek
Wykonanie:
Ogórki pokroić na kawałki, cebulę w piórka. Ryż zmiksować w blenderze. (Ryż można zastąpić kaszą manną).
Wszystko wrzucić do garnka, zalać bulionem i gotować 15 min.
Pod koniec gotowania dodać serek topiony, śmietanę, koperek i doprawić do smaku. Wszystko zblendować.
Gotować jeszcze ok. 2 min.
Podawać na ciepło, np. z grzankami.
Smacznego!
KGW Świt w Łętowicach
Jeśli masz ciekawy oraz regionalny przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam wraz ze zdjęciami potrawy na adres: ug@wierzchoslawice.pl w tytule wiadomości wpisując hasło ,,PRZEPIS”.
Ostatnia modyfikacja: 29 maja 2020