Oficjalny portal Gminy Wierzchosławice!

PRZEPIS NA WEEKEND: Zupa krem ze świeżego ogórka

29 maja 2020

Weekend już na horyzoncie zatem czas na nasz cotygodniowy przepis. Dziś do kulinarnych zmagań zachęca Joanna Twardowska – szefowa KGW Łętowice, która przygotowała przepis na pyszną zupę. To idealne wiosenne połączenie świeżego ogórka z koperkiem, w formie zupy-krem.  Do tego chrupiące grzanki. Któż nie chciałby skosztować?

Składniki:

0,5 kg świeżych ogórków

1 duża cebula

60 g ryżu

1 litr bulionu

Serek topiony

Śmietana do smaku 1-2 łyżki

Sól, pieprz, papryka ostra

Koperek 1 pęczek

 

Wykonanie:

Ogórki pokroić na kawałki, cebulę w piórka. Ryż zmiksować w blenderze. (Ryż można zastąpić kaszą manną).

Wszystko wrzucić do garnka, zalać bulionem i gotować 15 min.

Pod koniec gotowania dodać serek topiony, śmietanę, koperek i doprawić do smaku. Wszystko zblendować.

Gotować jeszcze ok. 2 min.

Podawać na ciepło, np. z grzankami.

 

Smacznego!   

KGW Świt w Łętowicach

 

Jeśli masz ciekawy oraz regionalny przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam wraz ze zdjęciami potrawy na adres: ug@wierzchoslawice.pl w tytule wiadomości wpisując hasło ,,PRZEPIS”.

 

 

 

Ostatnia modyfikacja: 29 maja 2020

Komentowanie jest wyłączone.