Kto nie ma pomysłu na coś słodkiego – spieszymy z pomocą! W kolejnej publikacji z cyklu ,,Przepis na weekend” polecamy dietetyczne ciasto, które spełni oczekiwania nawet największego łasucha. Idealne na upały!
Składniki:
2 opakowania ciastek owsianych kakaowych,
400 ml śmietany kremówki,
400 ml jogurtu naturalnego,
pół kostki masła,
2 łyżki żelatyny,
tabliczka gorzkiej czekolady,
truskawki,
Sposób przygotowania:
Ciasteczka kruszymy w blenderze, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Wykładamy na spód foremki. Im zdrowsze ciastka, tym zdrowszy produkt finalny! Żelatynę zalewamy zimną wodą, odstawiamy do namoczenia. Czekoladę kroimy na drobno, a truskawki płuczemy i obieramy z szypułek.
Następnie ubijamy śmietanę. W kolejny kroku żelatynę delikatnie podgrzewamy, tak aby się rozpuściła, ale nie zagotowała, gdyż wówczas straci właściwości żelujące. W dalszej kolejności do rozpuszczonej żelatyny dokładamy 2 łyżki zimnego jogurtu i mieszamy.
Potem resztę jogurtu i żelatynę mieszamy delikatnie z ubitą śmietaną. Dorzucamy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Układamy truskawki – w całości lub pokrojone. Dekorujemy miętą. Chłodzimy w lodówce około godziny.
Jeżeli ktoś nie liczy kalorii to masę może dosłodzić cukrem pudrem – pół szklanki powinno wystarczyć. Może też jogurt naturalny zamienić na serek mascarpone. Natomiast jeśli podejrzewamy, że ciasto nie zniknie w ciągu jednego dnia to można truskawki zabezpieczyć glazurą z żelatyny, cukru i wrzątku.
SMACZNEGO!
Ostatnia modyfikacja: 13 czerwca 2020