Pozostajemy w kręgu słodkości. Na ten weekend członkini Stowarzyszenia CASTOR z Bobrownik Małych Katarzyna Stawarz zachęca do zmierzenia się z rogalikami krucho – drożdżowymi.
Składniki:
1 kg mąki,
50 dag margaryny,
10 dag drożdży,
1 proszek do pieczenia,
4 jajka,
½ szklanki letniego mleka,
5 łyżek kwaśnej śmietany,
5 łyżek cukru kryształu,
1 łyżeczka soli
Ciasto:
1.Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
2. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże, pozostałe składniki i krótko wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość) – po tym czasie rozwałkować.
3. Wykrawać trójkąty i nadziewać według upodobań (twardą marmoladą, powidłami albo kremem nutella- najlepszy oryginalny) i zawijać w rogaliki. Pyszne jest także nadzienie orzechowe. Rogaliki układać na blaszce do pieczenia. Piec w temp. 150-160 stopni, ok. 20 -30 minut.
P.S. Z podanych składników powinno nam wyjść 64 rogaliki. Jeśli nie chcemy dużej ilości rogalików, można zrobić z połowy porcji.
Ignacy Loyola powiedział: ”mieć panowanie nad sobą tak w sposobie jedzenia, jak i ilości pokarmów”. W tym jednak przypadku rogaliki przez to, że są tak pyszne znikają z talerza w mgnieniu oka.
UDANYCH WYPIEKÓW I SMACZNEGO!
Jeśli masz ciekawy oraz regionalny przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam wraz ze zdjęciami potrawy na adres: ug@wierzchoslawice.pl w tytule wiadomości wpisując hasło ,,PRZEPIS”.
Ostatnia modyfikacja: 22 maja 2020