Oficjalny portal Gminy Wierzchosławice!

PRZEPIS NA WEEKEND: Placki z cukinii

6 czerwca 2020

Nie macie pomysłu na lekką i letnią kolacyjkę? Nasza Restauracja i Hotel Pod Królewskim Karpiem zachęca do spróbowania swoich sił w kuchni i zmierzenia się z plackami z cukinii.

 

Składniki:

1 cukinia,
ćwiartka cebuli,
1 jajko,
łyżka mąki,
odrobina proszku do pieczenia,
łyżeczka skórki z cytryny,
pół pęczka koperku,
sól,
pieprz,
 
Sposób przygotowania:
 
Cukinię ucieramy na tarle na grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Mieszamy wszystkie składniki łyżką w misce. Z powstałego ciasta smażymy placuszki na rozgrzanym oleju. Podajemy z czosnkowym sosem jogurtowym i dowolną sałatką. Zamiast koperku wyśmienicie sprawdza się mięta lub tymianek.
 
SMACZNEGO!
 
Jeśli masz ciekawy oraz regionalny przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam wraz ze zdjęciami potrawy na adres: ug@wierzchoslawice.pl w tytule wiadomości wpisując hasło ,,PRZEPIS”.

Ostatnia modyfikacja: 6 czerwca 2020

Komentowanie jest wyłączone.