Dziś mamy nie lada starcie. W ramach naszego cyklu ,,Przepis na weekend” prezentujemy wyjątkowo dwa przepisy na pyszny wypiek z rabarbarem. Swoimi tajnikami podzieliły się z nami panie z KGW w Łętowicach i Bobrownikach Małych.
(KGW Łętowice – Ciasto drożdżowe z rabarbarem, Joanna Twardowska) Kto z Was pamięta beztroskie czasy dzieciństwa, kiedy podjadało się z babci ogródka rabarbar? Maczało się go w cukrze, by poczuć ten orzeźwiający słodko-kwaśny smak.
A pamiętacie ciasto drożdżowe? Puszyste, z kruszonką. Do tego szklanka ciepłego mleka…
Dziś połączenie tych dwóch pyszności! Ciasto drożdżowe z tradycyjnego przepisu wraz z sezonowym rabarbarem prosto z ogródka.
Składniki:
0,5 kg mąki
15 dag masła
4 żółtka
2 łyżki śmietany
szczypta soli
3 łyżki cukru
5 dag drożdży
½ szklanki mleka
rabarbar
Kruszonka:
15 dag mąki
10 dag cukru
10 dag masła
Wszystkie składniki na kruszonkę podgrzać i zagnieść ciasto, a następnie wystudzić i skruszyć.
Przygotowanie ciasta:
Żółtka utrzeć z masłem, dodać śmietanę.
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem, dodać mąkę. Wszystko wymieszać, dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godz.
W tym czasie umyć rabarbar i pokroić na kawałki ok. 1-2cm. Zasypać cukrem według uznania.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać rabarbarem i kruszonką.
Piec ok. 40 min. W temperaturze 180 st. C.
UWAGA! Składniki podane na formę 35x24cm.
SMACZNEGO!
Z kolei Maria Lech z KGW Bobrowianki z Bobrownik Małych zachęca w ten weekend, aby spróbować własnych sił w kuchni i zmierzyć się z przygotowaniem placka z rabarbarem.
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 żółtka (4-6 białek)
1 łyżka smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
8-10 lasek rabarbaru (wg. uznania)
kwaśna śmietana i zabielacze
Przygotowanie:
Mąkę, margarynę, cukier, żółtka, smalec i proszek do pieczenia wyrabiamy razem. Dodajemy łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany, tak aby ciasto dobrze się wałkowało. Wkładamy ciasto na blaszkę i oklejamy troszeczkę boki, żeby sok z rabarbaru nie wypływał.
Rabarbar kroimy na 1 cm kawałki, posypujemy je cukrem ok. 1/2 szklanki i zostawiamy na chwilę.
Białka ubijamy dodając 6 czubatych łyżek cukru. Rabarbar wkładamy na ciasto, przykładamy na wierzch bezę z białek i pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Jeśli masz ciekawy oraz regionalny przepis i chcesz się nim podzielić prześlij go nam wraz ze zdjęciami potrawy na adres: ug@wierzchoslawice.pl w tytule wiadomości wpisując hasło ,,PRZEPIS”.
Ostatnia modyfikacja: 15 maja 2020